Klimakæmpere i jakkesæt
– fem tiltag der kan gøre din forretning grønnere
Det er ikke kun teenagere og økohipstere på Vesterbro der slår på tromme for klimaet disse dage. Der er nemlig forretningsmuligheder i den grønne omstilling, hvis du er klar til at hoppe ombord på det klimavenlige tog.
Klima er blevet et forretningstema, man ikke kan komme udenom. De fem største globale risici i årets trusselsrapport fra World Economic Forum, har alle med klimaet at gøre. Det er faktisk første gang, at klima fremhæves som den væsentligste risikofaktor i verden. Det ekstreme vejr, skovbrande og menneskeskabte naturkatastrofer ligger altså højere på listen end nye finanskriser, flygtningestrømme og cyberterror.
Men desværre er det langt fra alle virksomheder, der har sat mål og initiativer på den grønne omstilling. En undersøgelse fra Arla og Global Compact Network Danmark viser, at blot 13 % af de adspurgte virksomheder har sat konkrete klimamål. Og kun 5 % måler rent faktisk på dem.
Omstil dig før du bliver tvunget til det
En klassisk skræmmehistorie, om en virksomhed der ikke fulgte med udviklingen, er Kodak. Markedslederen røg i knæ, da kunderne pludselig ville have digitalkameraer. Det sammen kan ske i forbindelse med den grønne omstilling. Måske leverer du en service eller et produkt, der om få år bliver dømt ude pga. røde tal på klimabundlinjen. Og hvad skal man så gøre?
Et glimrende eksempel på en virksomhed, der forsøger at bevare sin relevans, er USA's største kødproducent, Tyson. I 2019 lancerede de en plantebaseret version af nuggets, som supplement til den klassiske lavet af kyllingekød. Den grønne omstilling handler nemlig ikke kun om at genbruge printerpapiret og købe grøn strøm. Det er også et spørgsmål om, hvorvidt det produkt du har på hylden nu, skal være det samme i morgen, hvis din forretning skal nå reduktionsmålene i Parisaftalen (og have et eksistens- og kundegrundlag i fremtiden). Hvis du stædigt holder fast i din nuværende forretningsmodel, er der risiko for, at kunderne overhaler dig inden om og begynder at stille krav du ikke kan indfri.
Sådan kommer du i gang med den grønne omstilling:
1. Lav løsningen før kunderne efterspørger den
Hos privatforbrugeren ser vi en tydelig efterspørgsel efter klimavenlige produkter og services. I Facebookgrupper deles tips om alt lige fra alternativer til plastikposer og bedre affaldssortering til klimavenlig aftensmad og familieferier.
Hver femte danske virksomhed angiver dog, at manglende interesse hos kunderne er en barriere for den grønne omstilling. Vil man som virksomhed gå forrest i den grønne omstilling, er der et potentiale i ikke at vente på kunderne, men i stedet investere i at skabe nye forretningsmuligheder. Noget man eksempelvis ser hos Mærsk, hvor de fra 2019 begyndte en pilottest af skibe drevet på bio-brændstof af brugt madlavningsolie. Det gør de i samarbejde med H&M, der har indvilget i at betale en merpris for fragten, for at hjælpe med at teste systemet og skabe en business case, som Mærsk kan bruge fremadrettet. Det kan godt være kunderne ikke ligefrem efterspørger grønnere (og i starten) dyrere løsninger, men en investering nu giver et forspring på den lange bane.
2. Brug de grønne initiativer som løftestang for din positionering
Selvom store globale virksomheder udleder voldsomme mængder CO2, har den danske privatforbruger også en kedelig placering i toppen, når det kommer til klimabelastning. Hver dansker udleder i snit 17 ton CO2, hvilket er langt over det globale gennemsnit på 8 ton. Mens vi venter på politiske initiativer, der kan hjælpe os alle sammen med at forbruge lidt mindre, er der et stort potentiale for virksomheder i at vise vejen. Fx når COOP re-lancerer kostpyramiden via en større kommunikationskampagne og slår på tromme for, at vi skal spise mere i overensstemmelse med de officielle anbefalinger, da de rent faktisk vil mindske vores klimabelastning betragteligt. Hvis du som virksomhed formår at blive kendt for at deltage i klimakampen og hjælpe forbrugerne på vej, er du højst sandsynligt også en af dem, de også vil lege med i fremtiden.
3. Indgå partnerskaber på tværs af sektorer
Mange virksomheder oplever, at en stor udfordring i den grønne omstilling er, at økosystemet ikke er på plads endnu. Hver fjerde danske virksomhed angiver i Arlas undersøgelse, at ukontrollerbare forhold i værdikæden er en udfordring for den grønne omstilling. Virker opgaven for stor til at løse alene? Så er det måske på tide at sætte gang i et partnerskab med leverandører og kunder. Måske de bakser med samme overvejelser. De virksomheder der skaber stærke partnerskaber med samarbejdspartnere og øvrige aktører på tværs af sektorer, får større bevægelsesrum og adgang til løsningerne først. Partnerskabet mellem Mærsk og H&M, hvor begge investerer i udviklingen af en ny transportløsning, er et glimrende eksempel.
4. Invester i din R&D-afdeling
Tilbage til Kodak og Tyson. Blandt de 62 % af virksomhederne i Arlas undersøgelse, der arbejder med klimaaktiviteter, er fokus på energiforbrug- og effektivisering i toppen af tiltag. Muligheden for at udvikle nye forretningsområder og produkter er desværre ikke kommet med i top tre. Jeg vil dog vove den påstand, at en investering i produktudvikling, måske endda opkøb, kan bane vejen for den grønne omstilling.
Hvis man producerer cement, så har man sort klimasamvittighed – cementproduktionen belaster faktisk mere end den udskældte flytransport. Hos Aalborg Portland har de dog gennem udviklingen af en ny type cement, baseret på ler, formået at skære hele 18 % i CO2-udledningen. For Aalborg Portland er der både goodwill og branding at hente i tiltaget, men også potentielle forretningsandele, når indkøbere ser sig om efter et grønt byggemateriale. Under samme tema er det oplagt at skæve til afsenderen af undersøgelsen af danske virksomheders klimaomstilling. Selvom man er ejet af landmænd, der historisk set har gjort sig i kvæg, kan selvsamme landmænd vel også dyrke havre…?
5. Sæt mål for din omstilling
Tilbage hvor vi startede er en lavthængende frugt at begynde at måle på dine klimaaktiviteter. Selvom det ”kun” handler om at energieffektivisere, reducere madspildet i kantinen eller mængden af printerpapir, så vil du stadig skille dig ud fra mængden. Som nævnt er det kun 5 % af danske virksomheder der rent faktisk måler på den grønne omstilling, så dem der har papir på deres initiativer, store som små, er allerede langt.